ضرورت مشارکت بیشتر دستگاههای مربوط در زمان وقوع حوادث و بحرانها
سیدمهران عالمزاده، اول بهمنماه در جلسه مشترک ستاد مدیریت بحران شهرداری کرمان و کارگروه تخصصی پشتیبانی و خدمات شهری شورای پدافند غیرعامل استان که در سالن «سادات» برگزار شد، ضمن تقدیر از دستگاههای مختلف خدمترسان و دستگاههای نظامی و انتظامی بیان کرد: در زمان وقوع حوادث و بحرانها، نیاز به مشارکت سایر دستگاههای اجرایی ازجمله نیروی انتظامی، سپاه، ارتش، شرکت گاز، هلال احمر، منابع طبیعی، راهداری و حتی بخش خصوصی داریم که تاکنون نیز همکاری خوبی داشتهاند، اما نیاز به همکاری مضاعفی وجود دارد.
وی همچنین ضمن تبریک انتخاب «فرزاد خضری»، مدیر بحران و پدافند غیرعامل شهرداری کرمان، بهعنوان مدیر برتر کشوری و تشکر از تلاشهای وی در حوزۀ پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شهر کرمان، بیان کرد: اجرای دستورالعملهای حفاظت فیزیکی و سایبری، بار مالی سنگینی برای شهرداری دارد که تا به حال در این زمینه کوتاهی نکردهایم، اما برای تأمین اعتبار موردنیاز اجرای برخی از این دستورالعملها نیاز به حمایت مالی داریم.
عالمزاده با تأکید بر اینکه سایر دستگاههای خدمترسانِ عضو کارگروه باید مشکلات و کمبودهای خود در زمینۀ مدیریت بحران را اعلام کنند، خاطرنشان کرد: برای نمونه در حال حاضر، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان نیاز فوری به نردبان بلندمرتبه برای اطفای حریق ساختمانهای بلندمرتبه دارد که این موضوع را بارها مطرح کردهایم.
شهردار کرمان هزینۀ خرید نردبان بلندمرتبه را 46 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: نهتنها کرمان، بلکه خیلی از شهرها چنین نردبانی را در اختیار ندارند.
عالمزاده افزود: علاوه بر مشکل در تأمین اعتبار برای خرید نردبان بلندمرتبه، در واردات آن از خارجِ کشور هم با مشکل مواجه هستیم که این موضوع را به وزارت کشور اعلام کردهایم.
وی با اشاره به آتشسوزی ساختمان پلاسکوی تهران تأکید کرد: وجود نردبان بلندمرتبه ضرورت دارد؛ بنابراین، مسئولان کشوری باید کمک کنند تا این نوع نردبان برای شهر کرمان و سایر شهرها که ساختمان بلندمرتبه دارند، تأمین شود.
عالمزاده با اشاره به اینکه در قوانین مرتبط با نحوۀ مشارکت دستگاههای اجرایی در زمینۀ مدیریت بحران، اشکالاتی وجود دارد، یادآور شد: در بحرانهای جدیتر، نیاز شهرداری به حمایتِ سایر ارگانهای خدمترسان افزایش مییابد.
حل معضل نقاط حادثهخیز شهر کرمان در زمان بارندگی
معاون خدماتشهری شهردار کرمان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه افزایش درآمد شهرداری طی سه سال اخیر، موجب انجام اقدامات ارزشمندی در حوزۀ خدمات شهری که از ارکان مهم در مدیریت بحران است، شده، افزود: یکی از این اقدامات، برطرف کردن معضل نقاط حادثهخیز شهر در زمان بارندگی بود که با اقدامات انجامشده در زمینۀ هدایت آبهای سطحی، معضلاتی که بیش از 30 سال گریبانگیر شهر کرمان بود، برطرف شده است.
رامین امیرمداح خاطرنشان کرد: اقدامات انجامشده برای ساماندهی آبهای سطحی شهر کرمان، میلیاردها تومان هزینه در بر داشته و برای مثال، برای خرید پمپها بالغ بر 10 میلیارد تومان و برای اجرای بخشی از عملیات لولهگذاری 12 میلیارد تومان هزینه شده است.
وی بیان کرد: شهردار کرمان بهطور جدی پیگیر تکمیل و تجهیز امکانات آتشنشانی است.
معاون خدماتشهری شهردار کرمان با بیان اینکه در زمان وقوع بحران و حوادث بزرگ، یکی از نقاط حساس، آرامستانها بهمنظور دفن فوتشدههاست، خاطرنشان کرد: با توجه به تکمیل ظرفیت آرامستان فعلی، شهردار، تأکید ویژهای بر سرعتبخشیدن به راهاندازی آرامستان جدید داشتند که در حال حاضر با آماده شدن آرامستان جدید که ظرفیت دفن سه تا پنج هزار نفر در هر گلبرگ را دارد، این دغدغه مرتفع شده است.
امیرمداح بیان کرد: لازم است کارگروه تخصصی پشتیبانی و خدماتشهری شورای پدافند غیرعامل استان، در صورت امکان، منابعی را برای تجهیز سازمان آتشنشانی و رفع مشکلات سیلابهای احتمالی به شهر کرمان اختصاص دهد.
راهاندازی تیمهای واکنش سریع درون دستگاهها
مدیر بحران و پدافند غیرعامل شهرداری کرمان نیز در این جلسه با اشاره به اینکه شیوع کرونا بسیاری از برنامهها و فعالیتهای این حوزه را تحت تأثیر قرار داده، بیان کرد: با این وجود، طرحهایی هم ازجمله راهاندازی تیمهای واکنش سریع درون دستگاهها در دست اقدام داریم و پیگیر راهاندازی اتاق فرماندهی نیز هستیم.
فرزاد خضری با اشاره به برگزاری چند رزمایش در حوزۀ پدافند غیرعامل شهرداری کرمان، یادآور شد: چند سناریو هم درخصوص انجام مانور مدیریت بحران در مکانهایی ازجمله بازار قدیم، جنگل قائم، زیرگذر آزادی و جایگاههای CNG شهر کرمان طراحی و به تهران ارسال کردهایم که پس از تأیید، اجرا خواهند شد.
وی بیان کرد: تهیۀ پیوست پدافندی برای پروژههای شهری را نیز در دستور کار داریم که اقدامی بسیار ضروری و مفید در جهت پیشگیری از وقوع و مدیریت بحران خواهد بود.
دیتاسنتر شهرداری میتواند به سایر دستگاهها نیز خدمات دهد
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری کرمان نیز با اشاره به برنامۀ این سازمان در راهاندازی دیتاسنتر شهرداری، بیان کرد: دیتاسنتر در راستای تحقق شهر هوشمند و تسهیل در ارائه خدمات شهری راهاندازی میشود که با این اقدام در زمان وقوع حوادث طبیعی و تهدیدات انسانی دچار کمترین میزان آسیب خواهیم شد.
حیدر هادیزاده با اشاره به اینکه دیتاسنتر شهرداری میتواند به سایر دستگاهها نیز خدمات دهد، خاطرنشان کرد: هزینۀ راهاندازی دیتاسنتر حدود 12 میلیارد تومان برآورد شده که در تأمین آن مشکل داریم.
آغاز طرح نظارت و بازدید از جایگاههای CNG شهر کرمان
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان نیز در این جلسه با بیان اینکه سازمان آتشنشانی شهر کرمان بهعنوان مرکز استان، باید از نظر امکانات کاملاً مجهز باشد تا بتواند به سایر بخشهای استان هم در صورت نیاز کمک کند، افزود: طی 12 ماه گذشته تجهیزات خوبی ازجمله هشت دستگاه خودروی سنگین و سایر تجهیزات اطفای حریق و امکانات ایمنی مورد نیاز آتشنشانان خریداری شده است.
رضا میرزایی با اشاره به برنامهریزی برای بازسازی ایستگاههای شماره یک و دو آتشنشانی و آغاز عملیات ساخت مرکز آموزشی آتشنشانی قبل از پایان سالجاری، خاطرنشان کرد: اینها برنامههای بلندمدت سازمان است که سالهای بعد به ثمر مینشیند و نیاز به تأمین اعتبار بالایی دارد.
وی با اعلام آغاز طرح نظارت و بازدید از جایگاههای CNG شهر کرمان از فردا و ادامۀ این طرح تا ابتدای اسفندماه، خاطرنشان کرد: در این طرح، جایگاههای CNG شهر کرمان از نظر مباحث ایمنی بررسی میشوند که در صورت نقص باید در زمان مقرر اصلاح شوند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرمان یادآور شد: هزینۀ خرید تجهیزات موردنیاز این سازمان بسیار بالاست و شهرداری بهتنهایی نمیتواند هزینههای تجهیز و بهروزرسانی امکانات آتشنشانی را بپردازد و در این زمینه نیاز به حمایت سایر ارگانها داریم.
مشکل سیلابها در حریم شهر مهمتر از محدودۀ شهری است
مدیر هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری شهرداری نیز در این جلسه با اشاره به اینکه مشکل سیلاب شهر کرمان در دو بخش حریم و محدودۀ شهر مطرح است، افزود: در حوزۀ محدوده شهر بیش از 50 پمپ فعال داریم و بیش از 50 هزار متر لولهگذاری شده است، اما در صورت بارندگی بیش از 30 میلیمتر در روز، شاید این امکانات هم کفاف مقابله با سیلاب را ندهد.
علی محمدی خاطرنشان کرد: دستگاههای خدمترسان همکار مانند سپاه و ارتش در زمان بارندگیهای سیلآسا ممکن است در بخشهای دیگر استان درگیر خدمترسانی باشند و نتوانند در لحظه به ما کمک کنند.
وی افزود: در حریم شهر کرمان، در بخشهای بند مملکت، جادههای «هفتباغ»، «دهبالا» و حوزۀ آبریز «کوهپایه» را داریم که در زمان بارندگی شدید با بحران مواجه خواهند شد و مشکل سیلابها در حریم شهر مهمتر از محدودۀ شهری است.
در این جلسه همچنین مطرح شد مطالعات ایمنسازی سیلابها در دو فاز درونشهری و برونشهری در معاونت حملونقل و امور زیربنایی توسط مشاور در حال انجام است که در حوزۀ برونشهری، سه نقطۀ بحرانی ورودی «هفتباغ»، آرامستان جدید کرمان و بند خاکی «دهبالا» شناسایی و نقشههای آنها ارائه شده و بند خاکی «دهبالا» قرار است توسط آب منطقهای ایمنسازی شود.
همچنین بیان شد در حوزۀ درونشهری 11 نقطۀ بحرانی شناسایی شده که نقشههای اجرایی آنها توسط مشاور طراحی شده و در اولین فاز، کانال انتقال آبهای سطحی بلوار «شهدای خانوک» در مرحلۀ مناقصه و انتخاب پیمانکار است.